maanantai 29. kesäkuuta 2015

Onko juokseminen hengenvaarallista?

                                         Aion juosta tästä lähin vain tällaisilla teillä. 
                                         (Werner Holmberg: Maantie Hämeessä)
Helsinki City Runissa näin stadionin jo lähestyessä näyn, joka sai ajattelemaan juoksemisen varjopuolia: radan viereen tuupertunutta juoksijaa elvytettiin. Ilmeisesti mitään pahempaa ei lopulta käynyt.
Pitkissä juoksuissa on sattunut kuolemantapauksia, mutta tilastojen mukaan niiden yleisin aiheuttaja ei ole ylirasitus vaan liikenne. Ja se oli tänään koitua minunkin kohtalokseni. Lähdin poikkeuksellisesti autotielle. Kapea ja mutkainen tie on mitä viehättävin maalaismaisemiltaan ja tarjoaa sopivasti loivia mäkiä ja tasaistakin. Huono puoli on vain se, että tiellä ei ole edes kunnon pientareita ja silti sillä saa ajaa 80 kilometriä tunnissa. Juoksin tietysti vasenta puolta ja pysyttelin mahdollisimman reunassa. Varjoisassa notkelmassa kissa juoksi tien yli, vastaan tuleva auto ei jarruttanut ja oli parista metristä kiinni, että se ennätti turvaan metsään. Huokaisin helpotuksesta.
Pian olin keskellä mutkaa, harmaata asfalttia vierelläni värittivät keltaiset raidat. Kuulin takaani traktorin äänen, mutta siitähän ei minulle olisi vaaraa, se kyllä pysyisi omalla kaistallaan. Ja sitten kaikki kävi sekunnin murto-osassa. Tunsin ilmavirran ja suhahduksen ja tajusin, että vain senttien päästä minusta meni vanha oranssi farmarimallinen Volvo.
Traktorin vetämä heinäkuorma oli leveä, ja auto oli tarvinnut koko kaistan mahtuakseen siitä ohi. Vauhtia taas oli pakko ottaa kunnolla, koska paikka oli niin vaarallinen. Vastaantulijoita ei voinut nähdä ja ne keltaiset viivatkin siinä olivat kiusana.
En ehtinyt edes ottaa rekisterinumeroa ylös puhumattakaan valokuvan ottamisesta.
Seisahduin. Otin kulauksen juomapullostani ja ajattelin sen aikana monia asioita. Entä jos olisin horjahtanut hiukankin oikealle? Entä jos kivi tai käpy olisi saanut jalkani lipeämään? Entä jos Volvo olisi ollut hiukan leveämpi? Entä jos sen kuljettaja olisi ollut vielä vastuuntunnottomampi tai vielä humalaisempi?
Tein väärin harhautuessani lavealle tielle. Tästä alkaen aion pysyä vain kaidalla polulla.
Onko juokseminen siis hengenvaarallista? Kyllä. Elämä on.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti