sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Tampereen puolimaraton ja väärä väri


Jos tunnet juoksumotivaation kadonneen, sen palauttamiseen on yksinkertainen keino: hanki jalkavamma, ylirasitustila tai vain tavallinen flunssa. Ihmisen perusluonteeseen kuuluu, että juuri sitä haluaisi tehdä, mitä ei voi. Viikko on mennyt flunssaa potiessa ja sen virheen olen oppinut kokemuksesta välttämään, että lähtisin juoksemaan edes hiukan sairaana.
Pakollisen juoksemattomuuden aikana on ollut hyvää aikaa muistella kaikkea, mikä on mennyt väärin. Lohdullista on huomata, että virheitä tekevät kaikki, sekä juoksijat että tapahtumajärjestäjät. Tämänkertainen väärintekijä on Tampere puolimaraton. Kun viime syksynä menin hakemaan Ratinan stadionilta numeroa, ajanottochippiä ja paitaa, luulin ensin tulleeni aivan väärälle osastolle. Samaa ihmettelivät muutkin ja kyselivät, missä miesten paidat ovat. Oli vain uskottava, että kaikkien piti käyttää suorastaan pahoinvointia aiheuttavan pinkkiä paitaa.
En tiedä värivalinnan taustoista. Pitkäaikaisen viestintä- ja markkinointikokemukseni nojalla voin kuitenkin suorastaan kuulla, miten keskivaikeaa ADHD:ta poteva mainosihminen vakuuttaa järjestäjille, että juuri tämä väri on loistavaa mainosta, sillä se erottuu joukosta, ja näin kaikkialla Suomessa ihmiset näkevät jo tekstiä lukematta, että tuo juoksija on ollut Tampereen puolimaratonilla, ja kaikki rientävät kilvan ilmoittautumaan tämänkin vuoden kilpailuun. Ja mikä hienointa, näin saadaan mainio slogan: Suomen pinkein juoksutapahtuma.
Maailmanhistoria tuntee monta ideaa, jotka ovat olleet muuten loistavia, mutta niissä on ollut vain yksi vika: ne eivät toimi. Niin kävi tällekin ajatukselle. Kukaan ei vapaaehtoisesti juokse tässä paidassa. En ole nähnyt tapahtuman jälkeen sitä kertaakaan edes Tampereen seudulla. Sen sijaan Helsinki City Run saa kosolti ilmaista mainosta, kun näköjään juoksijat ympäri maan käyttävät tapahtuman tyylikästä paitaa. Suosio ei johdu vain laadusta, sillä Tampereen paita on sinänsä aivan samanlainen Asicsin korkealuokkainen valmiste.
Tamperelaiset ovat onneksi ottaneet opikseen. Tänä vuonna paita on sininen, ja vain teksti on pinkki. Tällaista paitaa voisin kuvitella käyttäväni missä vain. Pitäisiköhän ilmoittautua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti