sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Taipumaton juoksijaKahdeksas sija olympialaisten 5 000 metrillä ei vie ketään historiaan. Mutta kun muutamaa vuotta olympialaisten jälkeen juoksija kokee käsittämättömän selviytymisen autiolla merellä ja kauhujen vankileirillä, juoksusuorituskin saa uusia merkityksiä. Kahdeksaskin sija näyttäytyy osoituksena sinnikkyydestä ja taipumattomuuesta.
Niihin ominaisuuksiin viittaa myös elokuvan nimi. Louis Zamperinin tarina vaikuttaa aivan uskomattomalta, mutta kaikesta päätellen se on totta. Zamperini oli Berliinin vuoden 1936 olympialaisissa vielä kovin nuori, ja hän tähtäsikin Tokioon. Sinne hän myös pääsi, ei kuitenkaan juoksijana vaan sotavankina. Zamperinin kone putosi mereen ja hän selviytyi viikkojen ajelehtimisesta kumiveneessä päätyäkseen lopulta japanilaisten käsiin. Sotavankina Zamperini joutui kokemaan kovia, mutta kesti kaiken ja eli vielä niin pitkään, että pääsi kuin pääsikin Japaniin olympialaisiin. Hän kantoi soihtua Naganon olympialaisissa, ilman katkeruutta, kiduttajilleen anteeksi antaneena.
Elokuva on isolla budjetilla tehty ja ajankuva onkin mainiosti kohdallaan. Mikä tärkeintä, elokuvassa mainitaan Suomi ja jopa näytetään suomalaisia. Berliinin olympialaisissa nimittäin 5 000 metrin juoksun voitti Gunnar Höckert ja toisena oli maailmanennätyksen haltija Lauri Lehtinen ja hehän näkyvät komeasti siniristipaitoineen.  Ovatkohan suomalaisjuoksijat päässeet missään muussa suuren luokan elokuvassa esiin yhtä näkyvästi?
Unbrokenin katsominen on terveellistä juoksunharrastajallekin. Pieniä kipuja ei tämän jälkeen tee vähään aikaan mieli vaikertaa. Lisää tietoa ja mm. Louis Zamperinin haastattelun voi nähdä elokuvan Unbroken omilla nettisivuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti