tiistai 25. huhtikuuta 2017

Juoksua rahan vuoksi

Suomen rahapajan juhlaraha sai minut liikkeelle. 

Liityin tänään niitten joukkoon, jotka ovat juosseet rahan vuoksi.
Näin uutisen Suomen rahapajan itsenäisyyden juhlarahasta ja se sai minut juoksemaan. Oli pakko, se oli ainoa keino rauhoittua. Muuten seurauksena olisi ollut vaikeammin kontrolloitava liikuntamuoto: olisin alkanut hyppiä seinille.
En yleensä hermostu aivan vähästä, mutta jostain syystä tämä juhlaraha sai minut pois tolaltani. Koin sen syvästi loukkaavana. Kuva ei nimittäin ole fiktiota. Perustana on tunnettu valokuva, jossa Paavolaisen Valkoinen terrori -kirjan mukaan teloitetaan punaisia mahdollisesti Tammisaaren maaseurakunnassa.
Kuvan henkilöt ovat selvästi tunnistettavissa. Pitäisin kunninanloukkauksena heitä ja heidän omaisiaan kohtaan, että heidän epäoikeudenmukaista kuolemaansa käytetään kaupallisessa tarkoituksessa. Rahapajan mielestä tämä ei ole kunnianloukkaus.
Tarkistin rahapajan eettiset toimintaohjeet: "Kunnioitamme ja noudatamme YK:n ihmisoikeuksien julistukseen kirjattuja periaatteita." Kyseinen julistus taas sanoo 12. artiklassa, että "älköön loukattako kenenkään kunniaa ja mainetta."
Haukuttakoon hallitusta kaikesta muusta, mutta ainakin Petteri Orpo reagoi heti näkyvästi. Sittemmin kyllä ilmeni, että hän oli itse ollut hyväksymässä kuvaa. Tosin rahapaja ei missään vaiheessa tuonut esille sitä, että kyseessä on aito dokumentti, mikä saattoi harhauttaa kiireistä ministeriä.
Kaksi hyvää seurausta tästä oli. Ensinnäkin kävi selväksi, että Suomessa on sentään täysjärkisiä ihmisiä, jotka nostavat metelin kun aihetta on. Toiseksi se sai minut juoksemaan, vaikka olin huonon kelin vuoksi jo hylännyt tämän päivän lenkkisuunnitelmat. Ja kas, juokseminen tehosi. En ole enää juuri yhtään hermostunut. Kirjoitan vain vuorotellen blogia, lähetän sähköpostia rahapajalle ja päivitän facebookiin asian uusia käänteitä. Mitähän tekisinkään jos en olisi käynyt rauhoittumassa kuuden kilometrin lenkillä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti