lauantai 12. syyskuuta 2015

Tiheä askel on taloudellisempi

http://www.hs.fi/blogi/juoksublogi/a1305982114976

Periaatteessa kai tiesin vähintään 180 askeleen minuuttitahdin edullisuuden. Se oli kuitenkin päässyt unohtumaan, juoksutekniikkaa parannettaessa kun oli niin paljon muutakin muistettavaa. Viime syksynä järkeilin, että ainoa keino parantaa tuloksia olisi lisätä askelpituutta. Se varmaan tehoaisikin, mutta jouduin lisäämään pituutta tiheyden kustannuksella ja juoksusta tuli tehotonta harppomista.
Hesarin juoksublogi oli sopiva heräte, ja niinpä mittasin tänään 18 kilometrin lenkillä askeltiheyteni Se oli alle 180. Kokeilin tihentää, ja suurimman osan matkasta pidin tämän uuden rytmin. Välillä tiheä askel tuntui kevyeltä, välillä paikallaan töpöttämiseltä, mutta erityisesti ylämäessä uusi rytmi tuntui hyvältä.
Ja kuinka kävikään? Lopussa Polarin taloudellisuutta mittaava juokusindeksi näytti korkeampaa lukemaa kuin koskaan ennen edes lyhyillä matkoilla.
Kaksi vuotta on siis mennyt tämänkin asian suhteen väärin. Tiedän että tekniikan muuttaminenkin on aina vaarallista, mutta yritän tehdä parannuksen vielä näinä viitenä Kankaanpään maratonia edeltävänä viikkona.
Hesarin blogissa ehdotetaan sopivaa musiikkia pitämään oikeaa rytmiä yllä. On varsin vähän sellaista musiikkia, jota suostuisin kuuntelemaan maratonin ajan. Neutraalimpi ratkaisu on metronomi, jonka voi ladata kännykkään. Tempoksi voi valita tuon 180 tai puolet tai neljäsosan siitä.
Tänään olisi ollut Tampereen puolimaratonin päivä. Arvoin pitkään, ja lopulta päädyin jättämään sen väliin, niin hieno kuin reitti onkin. Palautuminen olisi kuitenkin haitannut harjoittelua seuraavaa maratonia varten. Kankaanpään maraton on juoksuharrastuksen kannalta ratkaiseva. Jatkanko vai en? Se nähdään 17.10.
 

2 kommenttia:

  1. Mikä mahtaa olla sun running index ennen ja jälkeen kadenssin noston? Lueskelin tuossa sun blogista muutaman päivityksen ja pistin seurantaan blogisi, oli ihan mukavaa luettavaa.

    Yksi vinkki sulle juoksua ajatellen, itse ainakin kesälomalla kunnostin varastosta vanhan maantiepyörän ja kävin pyörällä tekemässä korvaavia treenejä kipeän jalan takia ja kas kummaa juoksuvauhdit parani kuin taikaiskusta. Nyt ei alle 5:30min/km vauhti tunnu ollenkaan niin pahalta kuin ennen. Eli kannattaa tehdä jotain ihan muuta kuin juoksua (sitä kuitenkaan unohtamatta) ja ehkä saa sieltä kautta uutta puhtia juoksuaskeleeseen. En sano, että sinulle se voisi olla juuri pyöräily mutta kannattaahan sitä kokeilla muutakin kuin pelkkää juoksua.. Syksyn jatkoja!

    VastaaPoista
  2. Juoksuindeksi oli aiemmin 52-54, ja nyt 56. Hapenottokyky ei ole noussut, joten muutos tuli pelkästä tekniikasta. Pyöräilyä olen minäkin pitänyt mukana jatkuvasti, etenkin kun toisinaan on ollut jalkakipuja.

    VastaaPoista