sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Muutakin kuin juoksua

Monipuolista liikuntaa, kesäisiä maisemia, luonnon läheisyyttä. Soutuvene on yksi parhaita investointejani. 
Joutsenpariskunta lipuu arvokkaasti, silkkiuikku sukeltaa veneen edestä näkymättömiin, rannan tuntumassa tekee tiira kalastussyöksyjään. Soudan hitaasti kesäisen aamun tyyneydestä nautiskellen, vesi liplattaa veneen keulassa ja pitkät ja hitaat aironvedot tuntuvat mukavasti käsissä, selässä ja jaloissa asti. Olen laskenut veneen vesille autiolla uimarannalla, jättänyt auton ja trailerin odottamaan ja lähtenyt soutamaan lähirantaan, jossa veneellä on oma paikkansa kaislikon suojassa.
Viime kesänä vene jäi pihaan. Alkukesä oli niin kylmä ja tuulinen, että sopivaa vesillelaskuaikaa ei löytynyt, ja kun ilmat lämpenivät, aloin perushämäläiseen tyyliin ajatella, että kohtahan tässä on jo syksy ja veneen saisi kuitenkin sitten suurella vaivalla kuljettaa takaisin pihaan. Niin jäi soutaminen koko kesältä.
Soudin eteenpäin, ihastelin rannassa kukkivia tuomia, keikuin ohi ajavan moottoriveneen aalloissa ja lähdin taas soutamaan rauhallista tahtia, kädet vielä tottumattomina talven jäljiltä. Ja samassa oivalsin jotain.
Viime kesänä olin paremmassa juoksukunnossa kuin koskaan. Paransin omaa ennätystäni sekä viidellä että kymmenellä kilometrillä, juoksu tuntui parhaimmillaan vaivattomalta, Polarin juoksuindeksi näytti yhä korkeampia lukuja. Ja silti Hämeenlinnan kaupunkimaratonin puolikkaalla sammuin siinä vaiheessa kun olisi pitänyt aloittaa loppukiri, ja Kankaanpään maratonilla romahdin täysin. Edellisenä kesänä en ollut ehtinyt juosta yhtä paljon ja olin kuitenkin tehnyt oman ennätykseni puolikkaalla.
Mitä eroa näillä kesillä oli? Ei oikeastaan mitään muuta kuin se, että viime kesänä en soutanut. Olisiko uupuminen pitkällä matkalla johtunutkin lihaskunnon puutteesta? Soutamallahan saa hyvin tasapainoista ja monipuolista lihaskuntoa, sekä kädet että selkä vahvistuvat. Kaikissa ohjeissa korostetaan lihaskunnon merkitystä, ja viime kesänä se jäi hankkimatta.
Vedin veneen teloille, vein airot autotalliin ja lähdin yhdistetylle autonhakumatkalle ja juoksulenkille. 14 kilometrin lenkki sujui jo mukavasti, kunto on alkanut talven jäljiltä palautua. Mutta miten sujuisi puolikas viikon kuluttua? Vauhtikestävyyttä en ole päässyt harjoittelemaan vielä ollenkaan, joten mitään tulostavoitteita ei kannata ottaa. Pääsin rantaan, lähdin vetämään traileria kotiin ja päätin, että tänä kesänä liikun monipuolisemmin. Juoksua, pyöräilyä, soutua. Voi olla, etteivät tulokset tälläkään keinolla parane, mutta haittaakaan siitä ei voi olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti